Kobo Deluxe

Kobo Deluxe je 2D arkadna svemirska pucačina u kojoj je cilj očistiti sa ekrana neprijateljske vanzemaljske baze koje su povezane cevima. Igrica je pre svega bazirana na klasičnoj XKobo koja se nekada pokretala na UNIX mašinama. Kobo Deluxe u odnosu na svog prethodnika XKobo sadrži specijalne zvučne, video i svetlosne efekte od kojih zastaje dah, dok je muzika koja prati tok igrice sjajno odrađena.

Glavni lik u ovoj igrici je maleni svemirski brod čiji je zadatak da uništi baze koje su povezane i koje se račvaju dugim cevima a koje cevi su povezane plavim loptama koje štite centralne ljubičasto-žućkaste lopte koje i čine centar vanzemaljske baze i one se nalaze najčešće u sredini same baze. Svemirskim brodom se ne može uništiti baza direktnim pucnjem na cevi, ali cevi se mogu uništiti postepeno tako što se trebaju uništiti plave loptice kojima su povezane cevi, a na kraju i centralna ljubičasto-žućkasta loptica koja povezuje celokupnu bazu. Celokupna baza se može uništiti čak i jednom pogotkom na centralno ljubičasto-žućkastu lopticu. U početku je igranje lako zato što plave i centralne ljubičasto-žućkaste lopte nisu mnogo i naoružane ili ne ispaljuju mnogo oružja, ali kasnije na sledećim nivoima igranje postaje sve teže i teže kako u pogledu kompleksnosti povezivanja baza tako i u pogledu brzine i količine ispaljivanja oružja od strane neprijatelja.

Kobo Deluxe ima sjajne efekte. Na većem delu ekrana se odigrava sama borba, dok se na jednoj četvrtini sa desne strane ekrana prikazuje: koliki je najviši broj poena, koliko je aktuelno poena, veliki radar na kome se prati trenutno kretanje broda i koliko je vanzemaljskih baza delimično ili trajno uništeno a koji radar i mnogo olakšava samo igranje kada se igra odvija na težim nivoima, kao i koliko je brodova (života) ostalo i na kojoj se fazi (ili na kom se nivou) odigrava igra.

Osim plavih i centralnih ljubičasto-žućkastih loptica koje ispaljuju oružje na maleni svemirski brod postoje i neprijatelji koji kruže u blizini baze i zadaju dodatnu muku:

 Veliki brod koji je dobro naoružan, sporo se kreće, teško se uništava, ispaljuje odjednom mnogo raketa i drugog naoružanja.

Bombe koje kruže sporo oko baze i dobro umeju da oštete svemirski brod.

Bumerang brodovi – mnogo brzo i kružno se kreću oko broda, ispaljuju oružje i umeju dobro da zadaju glavobolju.

Suparnički vanzemaljski brodovi dobro naoružani.

Velike plutajuće rakete. Zadaju veliki udarac.

Veliki meteoriti i asteroidi, obavezno izbegavati.

U igrici postoji i podrška za džojstike i džojpedove tako da sam isprobao jedan jeftini džojped koji je bio kupljen u kineskoj radnji i džojped je uredno prepoznat i lepo se pokazao i igranju ove igrice. Kontrole dobro reaguju kada se brod pokreće u svih 8 pravaca kao i kontrole ispucavanja lasera, sa tom manom što svemirski brod je isprogramiran da se kreće ukoso i ne može lepo hvatati pravac pravilne putanje. Ipak preporučujem da se igrica igra preko numeričke tastature i njenih tastera 1, 3, 7 i 9; tasteri za ispaljivanje su i na levim i na desnim CTRL i SHIFT tasterima na tastaturi.

Igrica nije mnogo hardverski zahtevna ali je potrebno imati instaliran 3D grafički akcelerator drajver da ne bi došlo do seckanja igrice ali samo ukoliko neko poseduje slabiju konfiguraciju, dok kod kompjuterskih konfiguracija sa mnogo RAM-a i dobrim procesorom dovoljno je igrati i bez 3D grafičkog akceleratora samo sa Open GL podrškom. Da bi se igrica instalirala direktno sa interneta kucati prvo sudo ili su komandu (zavisno od toga o kom se Linux sistemu radi), pa potom otkucati glavnu korisnički šifru i potom kucati sledeću komandu

apt-get install kobodeluxe-data

 

Advertisements