Neverball i Neverputt

Neverball

Neverball je 3D platformska igrica u kojoj se loptica pokreće tako što se ubrzava i usporava naginjanjem cele platforme u više pravaca. Sam cilj kod ove igrice je da se pokupe što više novčića koji su raspoređeni po polju da bi se otvorila meta koja se takođe nalazi na određenom polju ovih platformi. Treba se obratiti pažnja na to da loptica ne sme pasti izvan platformi po kojima se kreće i na vreme koje odbrojava. U donjem desnom uglu nalaze informacije koliko novčića treba pokupiti da bi se otvorio portal u obliku crveno bele mete i da bi se moglo preći na sledeći nivo. Novčića ima u tri različite boje: žuti novčići koji vrede 1 bod, crveni novčići koji vrede 5 bodova i plavi novčići koji vrede 10 bodova. Pored standardnog portala u obliku crveno bele mete koji služi za prelazak na sledeći nivo tu su i portali u obliku uvrnutih kovitlajućih ljubičastih meta koji omogućavaju prelazak sa jedne plaforme na drugu platformu. Pored portala tu su i prekidači u obliku crnih četvrtastih zvezdica u crvenim krugovima kojima se uklanjaju određene prepreke poput pokretnih zidova. 3D efekti u ovoj igrici su zapanjujući i ostavljaju igrača bez daha. Kamera prati dobro kretanje loptice, ali ukoliko se dobro ne vidi loptica na nekom delu platforme, onda se kamera može rotirati tako što se drži desni taster miša i celim mišem se vrši rotaciono kretanje, dok rotiranjem gore dole srednjim tasterom miša vrši se zumiranje napred i nazad.

   

Muzika koja prati kretanje loptice kao i tonovi koji prate kretanje i ostala fizička svojstva kod loptice su lepo usklađeni. Ono što me je najviše fasciniralo u ovoj igrici to prelepe pozadine nivoa u kojima i neki elementi animiraju čak i kad se pauzira ili završava igrica. U glavnom meniju igrice mogu se izabrati različite vrste nivoa počev od onog najlakšeg do onih najtežih. Pored standardne loptice u glavnom meniju igrice mogu se pronaći i druge loptice koje su mnogo interesantne:

Neverputt

Neverputt je mini golf koji dolazi u instalaciji sa Neverball-om. U ovoj igrici loptica je istog oblika ali umanjene veličine u odnosu na Neverball i cilj je ubaciti lopticu u rupu koja je označena sa crvenom zastavicom. Mala loptica se udara se levim tasterom miša, ali pre nego što treba loptica da se udari, mora se odrediti jačina udarca kod loptice, a jačina udarca se određuje udaljavanjem i približavanjem miša i jačina udarca je uočljiva vidljivom crvenom linijom koja se nalazi iza loptice. Kod ovog golfa pozadinske slike su jednobojne i proste, tako da je sam aspekt igranja stavljen pre svega na teren na kome se igra golf. Kamera takođe dobro prati kretanje loptice, a i na isti način kao kod Neverball-a određuje se postavljanje i rotiranje kamere.

  

Postoje četiri različite vrste nivoa po težini i ovi nivoi se sastoje od više golf terena. Animacija prepreka koje se nalaze na nekim golf terenima je odlično odrađena. U donjem levom uglu kod ove igre je prikazan broj bodova kod kojeg igranja jedan bod iznosi jedan udarac. Ukoliko loptica izleti izvan platforme u ambis onda se dobija kazna u obliku penala kojim se dodaju 2 boda. Ukupno se jedan golf teren igra do 12 bodova, ali ukoliko se po broju udaraca pređe tih 12 bodova, onda se prikazuje tabela bodova i prelazi se na sledeći teren. U donjem desnom uglu prikazuje se Par, odnosno koliko najmanje bodova (ili bolje rečeno koliko najmanje udaraca) je potrebno da bi se loptica ubacila u rupu.

Sistemski zahtevi kod Neverball-a

Neverball i Neverputt nisu mnogo hardverski zahtevni tako da se mogu igrati i na Pentium III kompjuterima. Preporučuje se da se kod sporijih Pentium III kompjutera isključe 3D efekti kako ne bi došlo do seckanja igrice. U mnogim Linux distribucijama preporučuje se gotova instalacija Neverball-a direktno sa interneta (ukoliko se radi o Debian-u ili o Ubunutu-u instalacija ide preko grafičkog programa Synaptic Package Manager-a ili preko komandne instalacije putem aptitude-a ili preko komande – sudo apt-get install neverball; ukoliko se radi o Fedori instalacija ide preko YUM-a – yum install neverball). Neverputt se automatski instalira zajedno sa Neverball-om. Ono na šta se mora posebno obratiti pažnja kod Linuxa to je da bi i Neverball i Neverputt mogli da rade, mora da postoji odgovarajuća podrška za 3D drajvere za grafičke karte koje izdaju kompanije poput: N-Vidije, Ati-ja i Intela, jer u suprotnom i Neverball i Neverputt se bez 3D drajvera se ne mogu startovati.

Na kraju, više informacija u vezi Neverball-a i Neverputt-a mogu se pronaći na oficijalnom sajtu na engleskom jeziku.

Advertisements